St Olavsleden

https://stolavsleden.com/

580 kilometer van Selanger in Zweden naar Trondheim in Noorwegen.

In 2024 mag ik 6 weken de St Olavsleden gaan lopen. Ik ben in de mooie gelegenheid deze periode vrij te zijn om deze uitdaging aan te gaan. Een uitdaging die ik alleen aan ga. Rugzak mee, hangmat mee en de nodige uitrusting maar alles zo minimaal mogelijk want het moet wel 6 weken mee op de rug.

Een combinatie maken van meerdere hobby’s en de uitdaging aangaan om een paar weken alleen 580 kilometer af te leggen door Zweden en Noorwegen.

Er wordt mij veel gevraagd waarom ik dit ga doen. Ik zie het als een uitdaging om weken achter elkaar alleen deze gehele route af te leggen en ook zie ik het als eens goed nadenken wat er nu allemaal is gebeurt en wat ik naar de toekomst toe nog wil gaan doen of juist wat ik niet meer wil gaan doen.

2022 was voor mij een jaar met een zware burn-out en een scheiding. Er is veel gebeurt en er is veel veranderd. Nu eens al wandelend goed nadenken over alles en kijken welke (nieuwe) inzichten ik mag krijgen onderweg.

Spannend? Zeker nooit eerder zo lang en zo ver gelopen. De Hermannsweg in het Teutenburgerwoud in Duitsland is mijn langste route en die is 158 km. Dus de mooie uitspraak; “ik heb het nog nooit gedaan maar denk dat ik het wel kan” komt hier mooi van pas. Ik ga ervaren hoe het gaat uitpakken. Ik ben begonnen met trainen en dan niet zo zeer de kilometers lopen als wel de kilometers bepakt lopen.

En natuurlijk heel goed nadenken wat heb ik nodig en wat er mee mag. Gaat die extra trui mee of laat ik die 300 gram toch thuis. Uitproberen en testen wat heb ik echt nodig en wat is luxe. Een beetje luxe mag natuurlijk altijd maar te veel luxe is te zwaar.

De voorbereidingen zijn al leuk om te doen. Veel lezen, veel podcast luisteren en zoeken naar lichtere materialen en uitrusting.

Een van de keuzes welke ik heb gemaakt is om niet te overnachten in B&B maar in de hangmat. In Zweden en Noorwegen heb je het allemansrecht wat zoveel inhoud dat je overal kunt kamperen als je anderen niet te last bent, niet op privé grond staat en niet langer blijft dan twee nachten. Dat is voor hiken met een hangmat natuurlijk een prima regel.
Af en toe een B&B of hotelletje voor een fijne does en zacht bed en de meeste nachten heerlijk vrij in mijn hangmat. Geen rekening houdend met afstanden en tijden. Helemaal vrij onderweg.

Het idee nu is om van de tocht en natuurlijk de voorbereidingen af en toe een blog te schrijven. Tijdens de tocht ga ik helemaal offline. De teksten dan zal ik bijhouden in een boekje en die zal ik later (denk ik nu) overnemen op deze site in de blog.

Ik heb veel zin om te starten moet helaas op het moment van het maken van deze pagina nog 5 maand wachten. Mooie maanden om door te gaan met de voorbereidingen en mij te verheugen op de daadwerkelijke hike.